Gostovanje Zorana Kahrića iz NASA-e

26.travnja 2022. našu školu posjetio je Zoran Kahrić i održao predavanje na temu: Tri načina kako NASA gleda na zemlju

ZORAN KAHRIĆ radi u ustanovi NASA Goddard Space Flight Center pored Washingtona DC od 2001. Tijekom tog vremena radio je na projektima: James Webb teleskopu, Aquarius, SET, MMS i ICESat-2. Radio je kao radiation efekt inženjer, software programer, hardware design, test inženjer i na projektima komunikacije između satelita i zemaljskih stanica.

Od 2016. godine Z.Kahrić radi kao Lead Test Engineer na projektu PACE. Na toj pozicije je odgovoran za design, izgradnju i testiranje detektor elektronike koja se koristi za procesiranje slika oceana.

Diplomirao je elektrotehniku na Concordia University u Montrealu i magistrirao elektrotehniku na Boston University.

Raketa SpaceX Falcon 9 izbaciti će svemirsku letjelicu, satelit PACE (naziv je skraćenica od Plankton, Aerosol, Cloud; ocean Ecosystem) u orbitu u prosincu 2022.godine. Lansiranje će se dogoditi s Cape Carneverala na Floridi. PACE  se usredotočuje na ispitivanje oceana i aerosola (malih čestica zraka) Zemlje. To će omogućiti misiji da utvrdi raznolikost fitoplanktona, sitnih biljnih organizama u oceanu koji su osnova hranidbenog lanca, a znanstvenicima će pomoći da shvate kako klimatske promjene utječu na okoliš i vrste koje nastanjuju Zemlju.

Ovaj naš eminentni stručnjak ukupno radi na tri projekta u NASA-i. Osim navedenog, angažiran je i u projektima ICESat-2 i CASALS. ICESat-2 dio je NASA-inog sustava za promatranje Zemlje, mjerenje nadmorske visine ledenog pokrova i debljine morskog leda. CASALS projekt se odnosi na skeniranje površine Zemlje.

Predavanju su prisustvovali učenici 2.nb, 3.b i 4.b razreda s predmetnim nastavnicima Danielom Mužić, Damirom Preksavcem i Tomicom Komadina.