„OD SENJA DO ZVIJEZDA“

U svrhu razvijanja čitalačke pismenosti te poticanja djece i mladih na kreativno izražavanje, Grad Senj je organizirao Natječaj za poticanje istraživanja djela i rada Pavla Rittera Vitezovića u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

Cilj Natječaja je razvijanje svijesti o važnosti istraživanja hrvatske pisane baštine te njeno populariziranje među učenicima. Natječaj je proveden u sklopu priprema za Dan grada Senja 2022. koji je protekao u znaku 370. godišnjice rođenja Pavla Rittera Vitezovića, poznatog senjskog književnika i leksikografa.

Sudjelovali su  učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Radovi su bili podijeljeni u tri kategorije i to:

  1. kategorija OŠ 1.- 4. razred
  2. kategorija OŠ 5.- 8. razred
  3. kategorija SŠ 1.- 4. razred

Za  prvu je kategoriju  pristiglo 28 radova, za  drugu 39 radova i za  treću kategoriju, u kojoj su se  natjecali naši učenici, 35 radova.Teme i motivi su bili slobodni. Mogli su  opisivati pojedinu epizodu iz Vitezovićeva života ili proizlaziti iz odabranih ulomaka njegovih djela. Također, mogli su  tematizirati i kulturnu baštinu  grada Senja. Svi radovi pristigli na natječaj, objavljeni su u digitalnom katalogu.

Voditeljice Grupe za glagoljicu, profesorice  Zrinka Jensch i Milica Prole, poslale su na natječaj dva rada od kojih je likovni rad Glagoljski arhitravi  osvojio treće mjesto u svojoj kategoriji.

Glagoljski arhitravi

Zbornik svih radova možete vidjeti na poveznici: https://www.yumpu.com/s/MZm0iVSKQzwcJeUa