Međunarodna filmska suradnja

Učenici naše škole, pod vodstvom s. Ružice Dodig sudjelovali su u filmskom projektu Fresh Reel Exchange, čiji je nositelj Fresh Film Festival iz Irske.

Tijekom mjeseca listopada 2021. godine pripremali su se kroz niz  Zoom susreta s voditeljima projekta. U projektu su sudjelovali srednjoškolci iz Irske, Grčke i Hrvatske, a ovogodišnja tema je bila “Zajedništvo na otoku”.

Zadatak svake skupine bio je osmisliti film, snimiti ga i poslati srednjoškolcima iz druge države na obradu. Pored izravnog rada na filmu, učenici su imali i dvije filmske edukacije (jednu filmskog redatelja s holivudskim iskustvom, Dónal Ó Céilleachaira o motivaciji za rad na filmu i drugu, filmskog montažera, dobitnika BAFTA nagrade, Simon Hepwortha o montaži na filmu).

Predavači su pratili projekt i svojim iskustvom su pokušali odgovoriti na pitanja sudionika.
Film pruža učenje kroz iskustvo, stoga su učenici bili izloženi cjelokupnom procesu filmskog stvaranja, od preprodukcije (pisanja scenarija,raščlanjivanja na kadrove, crtanja storyboarda, traženja lokacija), produkcije (osnovama rada s kamerom, zvukom i svjetlom) i postprodukcije (osnovama rada u programu za montiranje i osnovama montaže).
Projekt je na veliko zadovoljstvo svih sudionika završio svečanom projekcijom zajedničkih filmova. 

Link od videa možete pogledati na: https://youtu.be/qY12R0_vyRo