PREDSTAVNICI SINDIKATA POMORACA ODRŽALI PREDAVANJE ZA NAŠE UČENIKE

U utorak, 24. travnja, predstavnici Sindikata Pomoraca Hrvatske (SPH) su održali predavanje za učenike završnih razreda pomorskih nautičara, tehničara za brodostrojarstvo i brodskih mehaničara. Predavanje su održali gđa. Bojana Manojlović i g. Milko Kronja.

SPH je pridružen ITF-u i ETF-u tj. Međunarodnoj i Europskoj udruzi sindikata transportnih radnika pa su učenicima predstavljeni ciljevi i zadaće tog sindikata koji brine za uvjete rada pomoraca na našim i na stranim brodovima te se neprekidno bori za potiskivanje pod-standardnih brodova iz Jadranskog i svih ostalih svjetskih mora.

Zornim prikazom slučaja broda Generoso, koji je već više vremena prisilno privezan u luci malološinjskog brodogradilišta zbog neisplate plaća ukrcanim pomorcima, učenici su upozoreni na razne probleme pomoraca diljem svijeta. U kratkim crtama je obrazložen mirovinski i porezni sustav za pomorce u Republici Hrvatskoj,  trenutni uvjeti obračuna radnog staža, ali i želje za budućnost kojima bi se za pomorce ostvarili bolji uvjeti. Također su predstavljeni slučajevi u kojima je pomoć sindikata od životne važnosti, kao što je npr. bio slučaj kapetana Laptala.

Posebna pažnja posvećena je mogućnosti ukrcaja mladih kadeta i asistenata, tj. vježbenika palube i stroja pri čemu je predstavljen prijedlog temeljem kojeg bi se barem dio tog pripremnog staža mogao ostvariti i na manjim brodovima kao što su lučki tegljači, javne brodice ili ribarski i turistički brodovi našeg akvatorija.

Učenicima su podijeljeni edukativni materijali i primjerci Pomorskog vjesnika kojeg naši učenici već dobro poznaju, a ponuđena im je i mogućnost da se već kao učenici učlane u SPH. Treba naglasiti da je za učenike i za sve pomorce koji su tek na početku karijere članstvo u SPH besplatno kako bi se i njima pružila mogućnost da ostvare svoja sindikalna prava dok ne „stanu na svoje noge“, tj. do polaganja časničkog ispita i pronalaska ukrcaja u svojstvu člana plovidbene straže.

Na kraju susreta dogovoren je ponovni sastanak za sljedeću godinu kada će se  održati predavanje za nove maturante, a razmišljalo se i o nekim drugim oblicima uspješne suradnje.