Obilježavanje Međunarodnog dana žena

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa kao i emancipaciji žena. 

Tom prigodom učenici 3.h razreda izradili su plakat na tu temu, dečki su darovali cvijećem djevojke iz razreda, a učenice i njihova razrednica za tu prigodu odjenule su traper košulje i stavile marame na glave i na taj način interpretirale sliku s postera “We Can Do It” koja je postala svojevrsni simbol borbe za ženska prava. 

Za izradu plakata svaki je učenik imao individualni zadatak na temu Dana žena pa su tako morali istražiti povijest tog datuma, simbol crvenog cvijeta, pronaći citate poznatih ličnosti koji govore o ženama, pronaći moderne postere na tu temu, ali i odabrati ženske likove koje su obilježile svjetsku povijest. Među odabranim likovima pronašle su se Eleanor Roosevelt, Anne Frank, Marie Sklodowska Curie i Rosa Parks.

Barbara Šurlina Bilić