Protupožarna vježba

 

         Dana 30.10.2020. učenicima 4.nb razreda održane su vježbe protupožarne zaštite koje su se odvijale u prostorima Javne vatrogasne postaje Mali Lošinj.                                              

         Protupožarne vježbe su se sastojale od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom dijelu učenicima je objašnjeno kako može doći do požara, na koje načine možemo spriječiti širenje požara, kojim sredstvom gasiti pojedinu klasu požara, kako aktivirati prijenosni uređaj za gašenje požara „ekstinter“ te kako ispravno pristupiti gašenju požara.

         U praktičnom dijelu učenici su pristupili gašenju požara prijenosnim uređajima za gašenje požara (ispunjeni prahom i ugljičnim dioksidom), vježbi pripreme i raspreme protupožarnih crijeva i mlaznica kao i gašenju požara vodom i pjenom.

         U praktičnom dijelu održala se i vježba upoznavanja s osobnom vatrogasnom opremom i aparatom za disanje. Na početku ove vježbe vatrogasac je objasnio što sve čini osobnu vatrogasnu opremu i tipove aparata za disanje, nakon čega je demonstrirao uporabu dišnog aparata. S učenicima su u pratnji bili njihovi profesori capt. Renato Dudić i Tomica Komadina.                            

         Ovim putem željeli bismo se zahvaliti Javnoj vatrogasnoj postaji Mali Lošinj koji su nam ustupili prostor za izvedbu protupožarnih vježbi i vatrogascima iz Županijske vatrogasne postaje u Rijeci koji su svojim iskustvom, znanjem i zalaganjem doprinijeli da učenici budu upoznati s vatrogasnom opremom i izvođenjem vježbi gašenja požara.