“Tarzan” u “Paukovoj mreži” za prevenciju nasilja? Zvuči neobično, ali…

…riječ je o programu iskustvenog učenja u prirodi, u kojem i ove školske godine naši učenici sudjeluju zahvaljujući suradnji naše Škole s Hrvatskom školom Outward Bound.

Što je Outward Bound i kako se uči «na svojoj koži», iskusili su učenici 1. razreda (kuhari, konobari, nautičari i brodostrojari), koji su u četvrtak 5.3. 2020. sudjelovali na jednodnevnom programu prevencije nasilja u borovoj šumi blizu škole, u pratnji razrednica Aldine Burić i Alenke Kovačević.

Radom u grupi, rješavanjem problemskih zadataka, suočavanjem s nepoznatim situacijama i savladavanjem prepreka, učenici su otkrili ne samo nekoliko zabavnih aktivnosti u prirodi, već i nešto o sebi – kako reagiraju u nepoznatim situacijama, kako se odnose prema ostalim članovima grupe, koja je važnost komunikacije, osobne odgovornosti, zajedništva i svakog pojedinca u grupi. Neki su pomakli vlastite granice i otkrili u sebi nove potencijale.

Evo i nekih od dojmova učenika:

“Naučio sam da moramo misliti svojom glavom”

“Program bih preporučila drugima jer je zanimljivo, korisno i upoznaješ nove ljude.”

“Aktivnosti su u prirodi i zanimljive su.“

„Svidjelo mi se što moramo koristiti strategiju!“

„Meni se ovo jako svidjelo, timski rad u grupi, sve mi se svidjelo i sve što smo radili je korisno.“

„Najbolje je što se svi družimo“

“Najviše mi se svidjelo prolaziti Paukovom mrežom i naučio sam da moramo raditi kao tim.”

“Bilo je zanimljivo i zahtjevno. Naučila sam hodati po traci. I naučila sam koliko je zanimljivo, poučno i lijepo provoditi vrijeme u prirodi”

“Naučio sam se snalaziti u novim uvjetima.”

„Meni je bilo zabavno, kreativno, naučio sam mnogo toga danas i ful sam se zabavio… volio bih ovo opet ponoviti“.

„I meni se dosta svidjelo i skužio sam da trebamo raditi kao tim i da si pomažemo, jedino bih volio da smo imali više vremena za neke aktivnosti.”

“ Meni danas uopće nije bilo loše. Naprotiv, bilo mi je odlično. Znala sam da će biti dobro, ali nisam mislila da će biti ovako dobro. Htjela bih da se to ponovi. Naučila sam da kad nešto želiš postići, moraš se potruditi, vjerovati u sebe i ostale koji ti pomažu oko toga”.

Hvala svima na sudjelovanju, i vidimo se na idućem programu iskustvenog učenja!