Dan škole

U ponedjeljak 7. prosinca 2015., povodom Dana škole (sveti Nikola), održan je prigodni program koji su priredile profesorice Zrinka Jensch i Milica Prole, a vodile učenice Ana Vlašić i Carla Qvarnstrom. Posebnost ovogodišnje proslave Dana škole je u tome što obilježavamo 160 godina od osnutka državne pomorske škole, 235 godina od početka prvih poduka o navigaciji u Malom Lošinju i 40 godina od otvorenja današnje zgrade.

Učenica Elizabeta Vučković otpjevala je himnu Lijepa naša i time je započelo svečano obilježavanje Dana škole.

3Svima nazočnima pozdrave su uputile ravnateljica prof. Jelena Bralić i dožupanica gospođa Marina Medarić, dok je pisanim putem svoju čestitku Školi uputio gradonačelnik gospodin Gari Cappelli naglasivši kako svaki učenik ne mora biti odličan, ali može postati odličan čovjek te kako je u životu važno činiti male stvari s mnogo ljubavi. Ravnateljica Jelena Bralić, u govoru popraćenom slikokazom, istaknula je povijesne okolnosti razvitka škole te izdvojila projekte, izlete, događanja, obilježavanja prigodnih datuma, natjecanja i uspjehe učenika.

Nakon pozdrava uslijedio je bogat program. Grupa Mladi povjesničari (Vanja Jovanović i Josip Bolješić) prikazali su povijesni razvoj Škole, a Grupa za istraživanje glagoljice na otocima Cresu i Lošinju (Antonia Manzoni, Emma Maljić, Luka Bravarić i Leopold Mužić) prezentirala je svoje aktivnosti od početka rada do danas.. Učenice Područnog odjela u Cresu Leina Radusinović i Tea Brđanović, odjevene u renesansne kostime, pročitale su dio rada Petrićev i naš sretan grad u sklopu projekta Znanstveni inkubator (Dani Frane Petrića).

U priredbi je sudjelovao velik broj učenika matične i područne škole koji su svojim glazbenim i scenskim nastupom obilježili posebnost ovoga dana. Haračićeva instrumentalna klapa izvela je tri pjesme (Neno Belan – Rijeka snova, Sam Smith – I’m not the Only One, Band aid – Ja vjerujem u anđele). U nastavku programa učenik Nikola Filipas na trubi je odsvirao Gospel Medley, a učenik Ivan Maras na klarinetu Mali cvijet.

Svojim lijepim glasovima zabavile su nas učenice Ana Vlašić (Adele – Hello), Klaudija Klobučarić (Nick CaveKylie MinogueWild rose) i Nera Barichevich-Dakić (Čuvaj me) u pratnji Marka Vidulića, Karla Hofmanna i Elis Stopar.

Učenica Ana Vlašić pročitala je dio svoga eseja Hrvatski bog Mars i na taj način predstavila projekt Kazalište i mladi, a Roko Salković intervju Marine Kučica Slijedite svoje snove. Oba rada bila su predložena za državnu razinu na Lidranu 2015. godine.

16Dramsku igru Školske stilske vježbe pripremila je s učenicima gospođa Lorina Starc, prema djelu Raymonda Queneua Stilske vježbe.

17

Glazbeno-scensku točku Ne rugaj se izvela je grupa Vršnjaci pomagači otpjevavši je uz znakovni jezik.

18Ovom prigodom gospođa Jadranka Hofmann, predsjednica Društva Naša djeca iz Malog Lošinja, zahvalila je volonterima (učenicama naše škole) na suradnji u projekt Organiziranog provođenja slobodnog vremena za djecu s teškoćama u razvoju te im uručila prigodne zahvalnice.

19U školi su postavljene izložbe fotografija naših učenika Antonija Verunice i Renata Muškardina Blicom zaustavljena ljepota te crteži Sare Vojniković Ta divna stvorenja. Izloženi su i natpisi za makete brodova, naslovnice Haračićevih istraživačkih radova te izložba Nonin ormar (donosi povijesne trenutke škole izložbom starih fotografija Pomorske škole).

Uoči obilježavanja Dana škole održan je i stolnoteniski turnir u kojem su najuspješniji učenici bili Vedran Romić, Bartol Popović i Jan Tomich.

Završetak prigodnoga programa obilježen je veselom izvedbom pjesme Sve bi seke ljubile mornare učenika pomorskih zanimanja.

20