Lošinjski loger „Nerezinac“

Entuzijasti iz nerezinskog brodogradilišta su uz pomoć vjernih prijatelja na web stranici ULULE pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstava za završetak obnove tradicionalnog lošinjskog logera „Nerezinac“.Nerezinac1

Poveznicu na stranicu možete naći ovdje: ULULE – Lošinjski loger “Nerezinac”

Pred pet godina vlasnik brodogradilišta u Nerezinama Krešo Lekić otkrio je u jednoj luci Sjevernog Jadrana, oronuli teretni jedrenjak koji je služio za prijevoz pijeska. Shvatio je da se radi o preuređenom logeru iz druge polovice 19. stoljeća.

Radi se o jedrenjaku tipa „loger“ s dva jarbola, dužine dvadesetak metara. Za svojeg radnog vijeka prevozio je drvo za Veneciju i druge jadranske luke, a posebno za staklarne u Muranu.

Do kraja godine 2012. brodogradilište u Nerezinama (Otok Lošinj, Hrvatska) je uz pomoć entuzijasta iz Hrvatske, Austrije, Nizozemske i Njemačke obnovilo veći dio trupa, ali je prerana smrt glavnog voditelja projekta zaustavila radove.

Nerezinac2Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je brod zaštićenim spomenikom kulturne baštine. Isto tako Turistička zajednica Grada Malog Lošinja prepoznala je povijesno značenje Lošinjskog logera pod imenom Nerezinac.

Po završetku obnove, ovaj  dvojarbolni jedrenjak biti će namijenjen prijevozu gostiju te kao školski brod za obuku učenika Srednje pomorske škole u Malom Lošinju.