Učenicima pomorskih zanimanja dodijeljene stipendije MPPI

Danas, 12. prosinca 2012. godine u 11.00 sati je započela svečanost dodjele stipendija Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture učenicima Srednje škole Ambroza Haračića i to šestorici pomorskih nautičara i nautičarki. Stipendije, u iznosu od 800 kuna mjesečno dobili su: Sara Saganić i Robert Lovrić iz 1.N. razreda, Stiven Beg, Marin Baljak i Irma Kajdić iz 3.N razreda i Petar Jureković iz 4.N. razreda.

Premda su najvažniji sudionici svečanosti bili učenici i roditelji, valja naglasiti da su  svečanosti nazočili predstavnici Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture, g. Zdenko Antešić,  zamjenik ministra i gđa. Maja Mrakovčić, predstavnik Županije Primorsko-Goranske, g. Gerhard Lempl, pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo, promet i turizam, dogradonačelnica Grada Malog Lošinja g. Ana Kučić, ravnateljica Srednje škole Ambroza Haračića, prof. Jelena Bralić, kapetan Darko Glažar iz Lučke kapetanije u Rijeci, voditelj Ispostave lučke kapetanije u Malom Lošinju, kap. Zoran Tomić i voditelj Lučke Uprave u Malom Lošinju, g. Graciano Petrinić.

Uvodnu riječ imala je ravnateljica škole, prof. Jelena Bralić koja je uz pozdrav učenicima, njihovim roditeljima i uzvanicima navela sve bitne trenutke povijesti naše škole te je zahvalila  Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture što dodjelom stipendija potiču školovanje mladih pomorskih kadrova uz uvjerenje da će ove stipendije našim učenicima biti dodatni vjetar u leđa za uspješnu plovidbu morem znanja.

Dogradonačelnica g. Ana Kučić i zamjenik ministra g. Zdenko Antešić su također pozdravili sve uzvanike i naglasili važnost stipendiranja mladih kao jedan od čimbenika formiranja kvalitetnih kadrova, kako u ozračju konkurentnosti prilikom ulaska u Europsku uniju, tako i u smislu zadržavanja mladih i školovanih kadrova na otoku.

Uslijedio je kratak umjetnički program na kojem su nastupili uglavnom učenici naše škole. Folklorna skupina Manfrina koju vodi gđa. Elena Marinac je izvela stari građanski i kapetanski ples „Manfrina“, učenice Dorotea Dundov Strčić i Antonia Kovač su predstavile rad školskih povijesničara koji se bave istraživanjem djela i rada prof. Ambroza Haračića po kojemu škola nosi ime, kao i rad učenikai grupe za glagoljicu koji su pripremili prijepis starog dokumenta iz 1666. s izvornikom na glagoljici, a učenik Andrija Živković je pročitao tekst dokumenta na nerezinskom dijalektu. Zbor mladih djevojaka „Očima srca“ kojeg vodi prof. Branko Ivošević izveo je „a cappella“ pjesmu „Ljubavi moja, anđele moj“ u adaptaciji klape Kampanel.

Po završetku kratkih kulturno-umjetničkih crtica iz rada naše škole g. Antešić je učenicima podijelio ugovore o stipendija koje su svojim potpisom preuzeli ponosni roditelji, budući da su stipendisti među najboljim učenicima pomorskih škola u Hrvatskoj, s obzirom da je kriterij za dodjelu stipendija upravo izvrsnost. U našoj školi je ukupno 75 učenika u pomorskim smjerovima, od čega 45 pomorskih nautičara i 30 tehničara za brodostrojarstvo od kojih će sada ča 18 njih primati stipendije.

Svečanost je završila skupnim fotografiranjem učenika, roditelja i ostalih uzvanika i domaćina.