Sudoku – državno natjecanje 2022.

U Vodicama je u subotu 10. prosinca 2022 održana završna razina II. Sudoku Prvenstva Hrvatske (SPH) za osnovne i srednje škole, kojeg je organizirala Hrvatska Mensa, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i enigmatskog kluba Božidar Vranicki iz Splita. 

Cilj ovog projekta je, uz razvoj i jačanje matematičkih i logičkih kompetencija učenika izazovnim i zabavnim zadacima te upoznavanje s novim metodama i pristupima rješavanju logičkih problema, i traženje mladih logičkih talenata za nastupe na svjetskim prvenstvima u sudoku (World Sudoku Championships) i logici (World Puzzle Championships).

Finalnom natjecanju u Vodicama prethodila su školska i regionalna natjecanja. Na školskom natjecanju, koje je održano 4. studenoga 2022, u 427 škola nastupilo je 7 285 sudokaša, u tri uzrasne kategorije: 1443 Juniora (srednjoškolci), 3 512 Kadeta (V.-VIII. razred OŠ), te 2330 Bistrića (I.-IV. razred OŠ). Ponajbolji su se plasirali na regionalno natjecanje, koje je održano 26. studenoga 2022 po županijama razvrstanim u 4 regije: Osijek, Rijeka, Split i Zagreb.

Prema definiranom ključu na državno natjecanje u Vodicama pozvano je po 40 Kadeta i Juniora s njihovim mentorima.  U juniorskoj konkurenciji sudjelovao je i naš Leonardo Desanti (4.g), a mentorica mi je bila prof. Tanja Cvijanović Stipić.

Samom natjecanju u subotu prethodilo je opušteno druženje i upoznavanje u petak navečer, uz radionicu logičkih zagonetki i pub kviz. U rješavanju zadataka u subotu su se okušali i zainteresirani nastavnici – mentori, te su proglašeni i najbolji među njima.