Međukonferencija projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI

Dana 25. listopada 2022. godine održana je u Karlovcu Međukonferencija projekta „MREŽA KOM5ENTNOSTI“ na kojoj su prezentirane aktualnosti projekta.

Kao mjesto održavanja odabrana je Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij u Karlovcu. Na međukonferenciji su sudjelovali predstavnici svih ustanova i škola koje su uključene u projekt te zainteresirani gosti.

Na samom početku sve nazočne pozdravila je županica Karlovačke županije, gđa. Martina Furdek Hajdin, a nakon nje i župan Primorsko-goranske županije, g. Zlatko Komadina, a to su ujedno i županije iz kojih su škole uključene u projekt.

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, gđa. Edita Stilin u svom je obraćanju naglasila kako se kroz projekt ostvaruje jako dobra suradnja među županijama te da se radi o iznimno važnom projektu, ali i novoj stvari za sve pri čemu se pojavljuju mnogi izazovi.

Ravnateljica Ugostiteljske škole iz Opatije, gđa. Sibila Roth istakla je vrijednost suradnje nastavnika iz svih škola te iskazala nadu da će se sve planirane aktivnosti uspjeti ostvariti na vrijeme pri čemu je zahvalila svima koji pomažu u ostvarivanju ovog važnog projekta.

Vladimir Kramarić, načelnik Sektora za pripremu i provedbu projekata u područjima jačanja gospodarstva i konkurentnosti te društvene infrastrukture pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije naglasio je kako je u područje obrazovanja uloženo više od 3 milijarde kuna od čega se vrlo velik iznos odnosi upravo na razne centre kompetencija.

Ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije, g. Vedran Kružić predstavio je vrlo zanimljivu prezentaciju o važnosti investiranja u turizam kroz obrazovanje kadrova. Prezentacija je započela emitiranjem kratkog filma Doing business in Smart region: Primorje – Gorski Kotar County. Naglasio je kako turizam zauzima 11% regionalnog gospodarstva, 10% poslovnih subjekata i 9% zaposlenih osoba u PGŽ, ali je proizvodnost među najnižima (prihodi po zaposleniku) pri čemu je očito da je potrebno ojačati kvalitetu i konkurentnost. Također, jedan od elemenata plana razvoja PGŽ su obrazovani stanovnici pa iz svega toga proizlazi da su projekti poput ovoga dobrodošli i potrebni.

O aktualnom stanju projekta govorio je g. Tomislav Kandžija, voditelj Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata u Regionalnoj razvojnoj agenciji primorsko-goranske županije. U svojoj je prezentaciji naveo općenite podatke o projektu, njegove ciljeve, korisnike te suradnike u projektu. Trajanje projekta vrijednosti oko 30 milijuna kuna predviđeno je do 27. travnja 2023. s tendencijom produžavanja do kraja 2023. godine. U zornoj prezentaciji su prikazane i trenutne situacije u školama koje su uključene u projekt.

Nakon konferencije uslijedio je ručak u prostorima akvarija, pripremljen u ugostiteljskom praktikumu Trgovačko-ugostiteljske škole iz Karlovca nakon kojeg su zainteresirani imali priliku razgledati akvarij uz stručno vodstvo.

Samo događanje završilo je obilaskom radova na rekonstrukciji objekta Oružana u središtu Karlovca za koje je izdvojeno 11 milijuna kuna, a na kraju radova na tom će mjestu biti 7 kabineta iz različitih obrazovnih sektora za više srednjoškolskih strukovnih zanimanja.