Prijave za jesenski rok ispita državne mature

Informacije u nastavku preuzete su sa stranice Postani student: O prijavama na Postani student

Državna matura – Jesenski rok u šk. god. 2021./2022.

Prijava ispita za jesenski rok moguća je
od 21. 7. 2022. od 12:00 sati do 31. 7. 2022. do 12:00 sati.

Svi pristupnici prijavljuju ispite samostalno prijavom putem mrežne stranice www.postani-student.hr i putem svoje stranice.

Pristupnici koji su ove školske godine završili četvrti / peti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj ne trebaju u školi potpisivati prijavnice za jesenski rok.

Provedba ispita državne mature u jesenskome roku:

– od 17. 8. 2022. do 2. 9. 2022. prema Kalendaru državne mature 2021./2022. za jesenski rok

Mjesto pisanja ispita državne mature:

– Pristupnici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici završnih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj ispite pišu u školama.

 

Uplate novčanih naknada za troškove polaganja ispita u jesenskome roku:

– Rok za uplatu: 2. 8. 2022. do 23:59 sati

Uplate koje budu izvršene nakon 2. 8. 2022. neće biti prihvaćene jer ih sustav nije u mogućnosti evidentirati.
Obveza plaćanja vidljiva je pristupnicima nakon prijave ispita pored svakog prijavljenog ispita pod poveznicom Moj odabir i na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate.
Osim zaduženja na navedenoj poveznici pristupnicima su vidljivi vlastiti podatci za uplatu koje moraju upisati na uplatnicu.
Nije moguće s vlastitim pozivom na broj odobrenja uplatiti ispit drugoga pristupnika, niti od drugoga pristupnika prepisati poziv na broj.
Uplate se mogu izvršiti u bilo kojoj poslovnici banke, pošte ili internet bankarstvom.
Centru nije potrebno slati presliku uplatnice, osim u slučajevima kada uplata nije evidentirana u sustavu nakon pet dana.

Napomene:
– Ako pristupnici koji su prijavili više od jednoga ispita odustanu od polaganja određenog ispita, a ne odjave ga u roku, ne mogu birati koji ispit će nakon uplate biti označen kao plaćen.
Uplate se u sustavu evidentiraju prema datumu pisanja ispita odnosno prema objavljenom kalendaru polaganja ispita državne mature u jesenskom roku.

– Pristupnici koji imaju zaduženja iz prethodnih rokova moraju podmiriti dugovanja zato što se uplate evidentiraju prvo za neuplaćene ispite iz prethodnih rokova.

– Učenici koji su ove godine završili četvrti / peti razred u srednjim školama u RH plaćaju samo one ispite koje su položili u ljetnome roku, a ako ih ponovo prijavljuju u jesenskome roku.

– Učenici koji moraju ponovno polagati ispite jer ih nisu položili u ljetnome roku, ne plaćaju troškove polaganja ispita u jesenskome roku.

– Važni datumi za kandidate

Važno:
Prijavom studijskoga programa sustav može automatski prijaviti ispite državne mature ako ih pristupnik već samostalno nije prijavio, a u svrhu zadovoljavanja uvjeta za rangiranje i upis na prijavljeni studijski program.
Brisanjem studijskoga programa ne brišu se ispiti državne mature i zato je važno nakon brisanja studijskoga programa provjeriti prijavljene ispite državne mature.
U vrijeme propisanoga roka prijave ispita državne mature pristupnici mogu samostalno brisati prijavljene ispite državne mature koje je sustav automatski prijavio, a pristupnik ih ne želi pisati.

Naknadna prijava ispita:

  1. 8. 2022. i 2.8. 2022.

Ako ispit zbog opravdanih razloga nije mogao biti prijavljen u propisanom roku, može se prijaviti naknadno.
Opravdani razlozi za naknadnu prijavu ispita mogu biti:
– teži zdravstveni problemi u vrijeme prijava ispita
– smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća te drugi opravdani razlozi.

Pristupnici koji su ove školske godine završili četvrti/peti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj, zamolbu s odgovarajućom dokumentacijom za naknadnu prijavu ispita predaju Školskom ispitnom povjerenstvu u školi koji donosi odluku i o tome obavještava učenika i Centar.

– Obrazac za naknadnu prijavu ispita

Promjena ispita:

  1. 8. 2022. i 2.8. 2022.

Pristupnici koji su ove školske godine završili četvrti/peti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj promjenu ispita/promjenu razine ispita prijavljuju ispitnom koordinatoru, o čemu odluku donosi Školsko ispitno povjerenstvo i o tome obavještava učenika i Centar.

– Obrazac za promjenu ispita.

– Obrazac za promjenu razine prijavljenoga ispita

Odjava ispita:

  1. 8. 2022. i 2.8. 2022.

– Pristupnici trebaju popuniti obrazac odjave i poslati putem e-pošte na adresu: odjava@ncvvo.hr

– Obrazac za odjavu ispita

 

 

Dodatne informacije pristupnici mogu dobiti:
–  pozivom na broj: 01/4501 899
–  slanjem upita e-poštom na adresu: info.centar@ncvvo.hr

Kalendar i vremenik provedbe ispita državne mature u šk. god. 2021./2022. – jesenski rok

Informacije o prilagodbi ispitne tehnologije objavljene su u prethodnoj obavijesti.

 Objavljeno: 21.7.2022, 10:27

 

Jesenski upisni rok – prijave studija

Danas, 21.7. 2022. godine u 12 sati počele su prijave na studijske programe za jesenski upisni rok. Studijske programe moguće je prijaviti na onim visokim učilištima na kojima je ostalo mjesta nakon provedenih upisa u ljetnom upisnom roku. S obzirom da na nekim visokim učilištima upisi još traju, visoka učilišta mogu i naknadno označiti da provode prijave za upise u jesenskom roku. Također, iz istih razloga moguće je naknadno mijenjanje kvota.
 
Rok za prijavu studijskih programa i promjene prioriteta je 19. rujna 2022.g. do 13:59 sati. Visoko učilište može odrediti i raniji rok za prijavu na pojedine studijske programe.
 

Objavljeno: 21.7.2022, 12:02

 

Polaganje ispita državne mature 2021./2022. uz prilagodbu ispitne tehnologije u jesenskome roku

1. Učenici

a) Učenici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici četvrtih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a bila im je odobrena prilagodba ispitne tehnologije u ispitima ljetnoga roka državne mature 2021./2022. godine i koji žele istu vrstu ranije odobrene prilagodbe za iste ispite i razine ispita o potrebi prilagodbe ispitne tehnologije u jesenskome roku trebaju obavijestiti ispitnoga koordinatora koji obavještava Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (u daljnjemu tekstu: NCVVO) slanjem e-pošte na e-adresu: prilagodba.dm@ncvvo.hr.

Obavijest NCVVO-u potrebno je dostaviti do 31. 7. 2022. godine. Nije potrebno dostavljati novi obrazac i/ili dokumentaciju.

b) Učenici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici četvrtih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a bila im je odobrena prilagodba ispitne tehnologije u ispitima ljetnoga roka državne mature 2021./2022. godine i koji žele neki drugi oblik prilagodbe od oblika koji su bili odobreni u ljetnome roku ili učenici koji pristupaju jesenskomu roku, a nisu imali odobrenu prilagodbu trebaju obavijestiti ispitnoga koordinatora koji obavještava NCVVO na e-adresu: prilagodba.dm@ncvvo.hr.

Obavijest NCVVO-u potrebno je dostaviti do 1. 8. 2022. godineObavijest mora sadržavati popunjen obrazac zahtjeva za prilagodbu i pripadajuću dokumentaciju koja dokazuje opravdanost tražene prilagodbe.

Napominjemo da se zahtjevi zaprimljeni nakon navedenoga roka neće razmatrati i neće biti odobreni.

 

Objavljeno: 20.7.2022, 11:31