Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola – 28.ožujka 2022.

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je 9. simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola koja se, drugu godinu za redom, održavala videokonferencijskim putem (na platformi Zoom) u ponedjeljak, 28. ožujka s početkom u 10 sati. 
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković svečano je  otvorio sjednicu putem videoveze iz dvorane Stjepana Radića Hrvatskoga sabora i zaželio učenicima uspješan rad.
Predsjednik i potpredsjednica simulirane sjednice, učenik 4. razreda XI. gimnazije iz Zagreba i učenica 4. razreda Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti iz Zagreba, predsjedali  su sjednicom uz pomoć tajnika i zamjenice tajnika simulirane sjednice, učenika 4. razreda XI. gimnazije iz Zagreba i učenice 4. razreda Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti iz Zagreba, iz saborske dvorane Stjepana Radića. 

Na ovogodišnjoj simuliranoj sjednici sudjelovao je  151 učenik iz ukupno 49 škola iz svih krajeva Hrvatske, a simuliranu sjednicu pratilo je i 44 učenika izvjestitelja škola. 

Na dnevnome redu 9. simulirane sjednice je Zakon o suzbijanju diskriminacije kojeg su  učenici razmatrali simulirajući rad Sabora iznošenjem stajališta radnih tijela, raspravama u ime klubova zastupnika i pojedinačnim raspravama, iznošenjem, raspravom i glasovanjem o amandmanima sve do odlučivanja o tekstu konačnog prijedloga zakona, odnosno donošenja samoga zakona.  
Učenici zastupnici bili su raspoređeni  u 25 klubova zastupnika koji nose nazive po imenima škola iz kojih dolaze, a škole su  nastupale u dvočlanim, tročlanim ili četveročlanim timovima. 
Svaka škola  se predstavila  jednim izlaganjem učenika iz svakog školskog tima koji je  govorio ili uime saborskog odbora ili uime kluba zastupnika ili u pojedinačnoj raspravi. Drugi, treći i četvrti učenik iz svakog školskog tima mogao je replicirati na izlaganja drugih učenika ukoliko to želi. 
Dijelovi izlaganja svih učenika trebali bi biti uvršteni u izmjenu Zakona o diskriminaciji, na razini Republike Hrvatske.

Zastupnici 9. simulirane sjednice Sabora iz naše škole bili su maturanti  4.g razreda, Nikola Dlaka i  Duje MIkuličić . Učenike su pripremili profesori  Vlaho Stražičić i Lidija Kosmos.

Naši učenici su nastupili tek četiri sata poslije s temom koja se tiče diskriminacije osoba u vrijeme covid-19 pandemije, nošenja maska i na kraju velikog razdora i podjele u društvu koje je donijelo cjepivo protiv te opake bolesti.

Srednja škola Ambroza Haračića ovim činom nastavlja tradiciju započetu 2020. godine, ali koja je morala biti odgođena. Već treću godinu naši učenici su uključeni u program Hrvatskog sabora s nadom da će se suradnja kao i želja učenika za daljnjim sudjelovanjem nastaviti i ubuduće.

Sjednica  se prenosila  uživo putem YouTube kanala Internetske televizije Hrvatskoga sabora.  Sjednicu možete pogledati na  poveznici  https://youtu.be/44cTeUQZjzo .