Plovidbena praksa na Vili Velebita 2

U vremenu od 22. do 23. ožujka 2022. održana je plovidbena praksa na školskom brodu “Vila Velebita dva“.  Učenici su imali organizirani prijevoz kombijem od Malog Lošinja do Bakra i natrag, a noćenje sa utorka na srijedu je bilo u učeničkom domu „Tomislav Hero“. Na plovidbenoj praksi sudjelovali su učenici 4.NB razreda. Školskim je brodom devetnaestoro učenika prvi dan plovilo na relaciji Bakar – Kraljevica – Bakar, a drugi dan Bakar – prolaz ispod krčkog mosta s obje strane i natrag do Bakra.

Na početku plovidbene prakse učenici su upoznati s cjelokupnom sigurnosnom i protupožarnom opremom na brodu, zbornim mjestima gdje trebaju doći u slučaju opasnosti, te listu zaduženja za svakog pojedinog člana posade u slučaju opasnosti. Upoznavanje „familiarizaciju“ na plovidbenoj praksi izvršio je zapovjednik broda.

Nakon familijarizacije učenici su bili upoznati s brodskim pogonom, palubnim uređajima te zapovjedničkim mostom. Podijeljeni su u straže (gvardije) na zapovjedničkom mostu i u prostoru strojarnice. U straži su izvršavali razne zadatke: izrada plana putovanja, određivanje pozicije broda na pomorskoj karti, vođenje brodskog dnevnika, vođenje dnevnika stroja, praćenje parametara glavnog stroja i ostalih uređaja u strojarnici, kormilarenje u nuždi, upravljanje brodom, sudjelovanje u operacijama priveza i odveza broda te sidrenje broda.

Učenici su nazočili vježbama u „izvanrednim situacijama“ kao što su:  napuštanje broda, požar na brodu, čovjek u moru, upotreba CO2 sustava u prostoru strojarnice, postupak sa unesrećenom osobom u strojarnici i na zapovjedničkom mostu.

S učenicima su u pratnji bili i njihovi nastavnici Ivan Komadina i Tomica Komadina.

Ovim putem zahvaljujemo se posadi školskog broda „Vila Velebita dva“ što su svojim trudom, znanjem i zalaganjem doprinijeli tome da učenici lakše primijene stečeno znanje s nastave u praksi.

To znanje će i dalje primijeniti na svom budućem radnom mjestu (na brodu) ili u daljem školovanju.

U nastavku pogledajte kratak filmić i galeriju fotografija o plovidbenoj praksi.