27. siječnja – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Danas smo u našoj Školi obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Dan je to kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. 

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima. Među žrtvama holokausta bilo je i milijun i petsto tisuća djece.

Među ostalim žrtvama nacizma bilo je i civilno stanovništvo. Tijekom rata nacisti su raselili brojna naselja, uništili i spalili sela te počinili zločine nad civilima, ženama i djecom. Iz tog razloga ove godine podsjećamo na događaj iz 30. travnja 1944. godine u hrvatskom selu Lipa. Nacističke i fašističke snage su na taj dan u selu Lipa pobili svih 269 stanovnika koje su tamo zatekli.

U holu naše škole postavljena je poster izložba Lipa pamti, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka (Memorijalni centar Lipa pamti) koju prati i prigodna prezentacija.

Zločin protiv čovječnosti trajno je urezan u našu kolektivnu memoriju kao i vrijednost univerzalne borbe protiv antisemitizma i svih ostalih oblika diskriminacije kako bi se osiguralo poštivanje ljudskih prava u cijelom svijetu.