Obilježili smo Dan jabuka

SVJETSKI DAN JABUKA  – 20.listopada

Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!

Danas smo prigodno obilježili Svjetski dan jabuka koji se svake godine obilježava 20. listopada.🍎

Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje.

Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji c vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka, jabuka jača  imunološki sustav organizma. 

Domaća jabuka je porijeklom iz Azije, a prvotno je uzgajana u Turskoj i Kavkazu odakle se proširila po Europi. Jabuke su uzgajali stari Feničani, Grci i Rimljani, a Aleksandar Veliki je  jednu vrstu jabuke donio u Grčku oko 300. g.p.n.e. Iz doba Rimljana potječe uzrečica „od jajeta pa sve do jabuke“ jer je bilo uobičajeno da se obrok započne jajetom, a završi jabukom.

Istodobno, 20. listopada se promovira i kao Dan kuhara.               

Na taj dan, kuhari širom svijeta slave i promiču svoju struku, jačaju prijateljstva, odaje se priznanje vrlo važnoj ulozi koju kuhari imaju u svakodnevnom životu.

Naša nastavnica Milanka Poldan, zajedno s učenicima – maturantima kuharima  Laurom Stanković i Krešimirom Vidovićem, napravila je kolače i torte s jabukama. Svi učenici i nastavnici mogli su probati ispečene slastice.

Kolače po razredima, pred velike odmore,  pomogle su  odnijeti i podijeliti učenice 1. i 2.razreda opće gimnazije. Uz kolač učenici su dobili i informacije o kraljici voća – jabuci.

Zahvaljujemo našoj nastavnici i našim budućim kuharima na trudu i vremenu koji su uložili kako bismo dostojno i „slatko“ obilježili Dan kuhara i  Dan jabuka.