Obilježavanje Godine čitanja i Mjeseca hrvatske knjige

Radionica Zvijezda da mi je biti pjesnikinje i  profesorice Mladenke Kučić

               Mjesec hrvatske knjige je  manifestacija koja se odvija svake godine od 15. listopada do 15.studenoga. Zadatak joj je promovirati djela hrvatskih autora. U našoj se knjižnici  tradicionalno obilježava gostovanjem autora s naših otoka.

               U Godini čitanja i neposredno pred početak  Mjeseca hrvatske knjige, 14. listopada 2021. g., pozvali smo u našu školu profesoricu hrvatskoga jezika i pjesnikinju Mladenku Kučić iz Cresa. Rodom je iz Gorice pokraj Zadra, a radi u osnovnoj školi u Cresu. Do sada je izdala zbirku pjesama Povratak snovima djetinjstva, a priprema i  zbirku pjesama Raj iz babinog kvadra. Piše o sebi, svome djetinjstvu, o svojoj obitelji i rodnom kraju. Pjesmama pokušava razumjeti samu sebe i svijet u kojem živi, a isto nudi i čitatelju.

                Susret s pjesnikinjom je realiziran u 3.razredu gimnazije u obliku interaktivne radionice Zvijezda da mi je biti. Ovom radionicom željeli smo osvijestiti važnost čitanja  poezije jer nas ona mijenja i duhovno obogaćuje. Radionica se sastojala od niza aktivnosti kojima je pjesnikinja vodila učenike do spoznaje zašto pjesnici pišu i tko su uistinu oni. Pritom je istaknula  četiri teme:

 1.Usuditi se „čeprkati“ po duši i duševnim ranama i dijeliti svoje uvide sa svima.

  1. Skloni su promišljati o životu i višoj svrsi naših života tražeći važniji, svetiji cilj življenja.
  2. Ljudske sudbine doživljavaju kao svoje i poistovjećuju se s njima.
  3. Skloni su odražavati ljepotu svijete oko sebe u sebi i davati je na uvid kroz stihove.

Zahvaljujemo pjesnikinji na izvrsno pripremljenoj radionici i učenicima 3.g na aktivnom sudjelovanju.

Zašto je 2021. Godina čitanja?

               U suvremenom je društvu interes za knjigu i čitanje  smanjen, promijenjeni su načini čitanja u digitalnom okružju što je dovelo do opadanja razine pismenosti zbog čega je Ministarstvo kulture i medija donijelo  „Nacionalnu strategiju čitanja za razdoblje od 2017. do 2022.“

                Ovim dokumentom se želi postići da: „Hrvatsko društvo razumije ulogu čitanja u razvoju pojedinca i društva te specifičnosti čitanja u određenoj životnoj dobi, u skladu s tim konkretno djeluje i prihvaća odgovornost za poticanje čitanja i sâmo čitanje“ .

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

                  Na stranicama Ministarstva objašnjeno je i zašto nam je čitanje važno:“ Identifikacijski modeli koji se javljaju u književnosti nude mogućnosti za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, bolje rješavanje konflikata ili potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

Radionicu je organizirala voditeljica knjižnice, naša profesorica Milica Prole.