Instrumenti našeg školskog muzeja na izložbi u Kopru

Dana 18. kolovoza 2021. godine u Kopru (Slovenija) je otvorena izložba “Quadri della natura” (Slike prirode) koju su priredili Ginnasio Gian Rinaldo Carli (Opća gimnazija) i Pokrajinski muzej iz Kopra uz sudjelovanje naše škole koja je za ovu priliku organizatorima posudila nekoliko instrumenata iz školskog muzeja.

Na otvaranju izložbe su bile nazočne predstavnice naše škole, profesorice: Saša Jerala, Daniela Mužić, Barbara Šurlina Bilić i Aldina Burić koja je na samom otvaranju pozdravila nazočne u ime svih djelatnika i učenika škole te posebno u ime ravnateljice Jelene Bralić. Suradnja naših škola započela je gotovo slučajno, kada je Milan Nemling, profesor iz Graza posjetio naš školski muzej i predložio zajedničku suradnju više škola u kojima djeluju školski muzeji kroz Erasmus projekt. Iako projekt radi situacije s COVID-om nije još ostvaren, tijekom naše komunikacije s tim školama shvatili smo da i bez Erasmusa možemo uspostaviti suradnju sa školom iz Kopra. Vjerujemo da je ova izložba tek prva u nizu zajedničkih aktivnosti.

Osim instrumenata i panoa, školu su predstavljale i publikacije o Haračiću te grančica alepskog bora i nekoliko primjeraka našeg autohtonog divljeg lučca. Može se primijetiti da je sve što je predstavljalo našu školu bilo povezano s Ambrozom Haračićem te je nit vodilja bila činjenica da je naša škola posebna i raznolika baš kao što je bilo znanje i interesi profesora po kojem nosi ime.

Glavna organizatorica u ime Ginnasia Gian Rinaldo Carli bila je profesorica Loredana Sabaz s bivšom učenicom prof. Nikom Erjavec, a u ime Pokrajinskog muzeja g. Marco Bonin. Tekst za pano o našoj školi pripremile su profesorice Aldina Burić i Lidija Kosmos.

U nastavku možete pročitati članak na stranici “Otoci net” te članak iz lista “La voce del popolo” i pogledati fotografije sa otvaranja izložbe.

Otoci.net – članak

«Quadri della natura» al Museo regionale