Ljetna škola fizike

Ljetna škola mladih fizičara održala se od 19. lipnja 2017. do 25. lipnja 2017. u Velom Lošinju. U školi je sudjelovalo 33 učenika/ce iz Hrvatske koji su odabrani po postignućima na raznim natjecanjima iz fizike, državnim i međunarodnim.

Iz naše škole su sudjelovali Luka Maros i Marko Vidulić, učenici 3. razreda gimnazije. U rad škole je bilo uključeno osam profesora/ica Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu, znanstvenica iz Državno hidrometeorološkog zavoda u Zagrebu te jedan student PMF-a. Naša škola je uz Hrvatsko fizikalno društvo bila suorganizator Škole. Voditelj je bio doc.dr.sc. Nikola Pojak iz Fizičkog odsjeka PMF-a, a u Organizacijskom odboru su bili profesori  Divko Hadžiev i Davor Bralić iz naše Srednje škole te Agneza Bosilj iz PMF-a.

Prijepodnevna predavanja su se održavala u dvorani hotela Punta, a poslijepodnevne radionice u Omladinskom hostelu u Velom Lošinju. Ovogodišnja Ljetna škola je razmatrala veze, a teme predavanja su bile fokusirane na rad i razvoj računala i umjetne inteligencije, rad geofizičara i problem potresa, fiziku elementarnih čestica te biofiziku stanica i neuralnih mreža.

U sklopu rada škole je bio organiziran i jednodnevni izlet na kojem su sudionici posjetli Plavi svijet, Miomirisni vrt i Muzej Apoksiomena. Astronomsko društvo  Leo Brenner je organiziralo noćno promatranje neba.

Dodatne informacije se mogu naći na internetskim stranicama Hrvatskog fizikalnog društva – Ljetne škole.