Znanstveni inkubator: trening za znanstvena istraživanja


optimized-dsc_3353cres-losinj-1

Međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Dani Frane Petrića, koja se održava u Cresu 25. jubilarni put,započela je 25.rujna i trajala do 1. listopada 2016. g. Tema je ovogodišnjeg filozofskog simpozija  “Jezik i spoznaja“.

U sklopu je manifestacije  projekt Znanstveni inkubator: Trening za znanastvena istraživanja koji je trajao od 29.rujna do 1. listopada. Projektom se želi učenike  motivirati za znanstveni rad, potaknuti njihovu samoinicijativnost, neovisnost mišljenja, samokritičnost i odgovornost. Uz izlaganje vlastitih istraživanja i sudjelovanje u radu znanstvenog simpozija, organizirane su i radionice te javna predavanja. Tema je ovogodišnjeg znanstvenog inkubatora, četvrtog po redu, „Jezik i znanost“. Svoja istraživanja prezentirale su tri škole.

Srednja škola Obrovac je istražila i prezentirala temu „Razvoj jezika“, Gimnazija Franje Petrića iz Zadra temu“Sinkronizacija crtanih filmova – politički ili sociolingvistički problem“, Srednja škola Ambroza Haračića, Područni odjel u Cresu “Možda je problem u komunikaciji“ i , po prvi put, naša matična škola temu “Glagoljica-starohrvatski jezik i kultura“. Sudjelovali su naši učenici: iz Malog Lošinja Antea Dragoslavić, Emma Maljić, Antonia Manzoni, Marko Vidulić s mentoricama Zrinkom Jensch i Milicom Prole, a iz Cresa Leona Ferlora, Paolo Kaštelan, Vanessa Klimczak, Matej Salković s mentoricama Melitom Chiole, Ljiljanom Filipas i Rozanom Perović.

Znanstveni inkubator započeo je s radom u četvrtak – u popodnevnim satima, a završio u subotu, 1. listopada. Već prvi dan naši su učenici iz Područnog odjela u Cresu Korina Flego, Klara Kučić i Renato Muškardin predstavili rad “Matematika u arhitekturi” koji je osvojio 2.mjesto na natjecanju u sklopu Festivala znanosti u Rijeci 2016.g.

Na kraju manifestacije su svim sudionicima dodijeljene diplome. U slobodno vrijeme smo učenicima i profesorima iz drugih škola pokazali Creski muzej i samostan sv. Frane u Cresu u čemu nam je pomogla ravnateljica muzeja i gvardijan samostana, na čemu im se od srca zahvaljujemo.

Mislimo da je Znanstveni inkubator izvrstan projekt jer učenici imaju priliku pokazati svoj rad i vidjeti radove drugih, slušati predavanja priznatih stručnjaka iz pojedinih područja, sudjelovati u kreativnim radionicama i u ugodnoj opuštenoj atmosferi učiti i družiti se.