Obilježen 27.1. 2016. – Dan sjećanja na žrtve holokausta

Maturanti gimnazije su u našoj Školi u srijedu 27.1. obilježili Dan sjećanja na žrtve holokausta i zločina protiv čovječnosti. Dan se obilježava u spomen na događaje iz 1945. godine kada je Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Poljskoj.

Ove školske godine lošinjski 4. g i creski 4.g odjel uključeni su u PROJEKT ŠAFRAN koji se trenutačno provodi u zemljama Europske unije. Promiču se temeljne vrijednosti EU: ljudska prava, vladavina zakona, tolerancija, poštovanje svih ljudi bez obzira na vjerske, nacionalne spolne ili neke druge kulturološke razlike.

PROJEKT ŠAFRAN osmišljen je kako bi nas podsjetio na milijun i pol židovske djece stradale u Holokaustu.

Prvi dio projekta izveli smo u jesen kada smo posadili lukovice šafrana u zemlju. U proljeće će procvasti i podsjetiti nas na stradalu djecu. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću.

Na Dan sjećanja na žrtve holokausta izradili smo plakat sa slijepom kartom Europe. Na toj karti označili smo države u kojoj su nacisti u 2. svjetskom ratu provodili rasne zakone i iz kojih su deportirali Židove u koncentracione logore. Svaki je učenik ispunio žutom bojom jednu državu na karti: Poljsku, Čehoslovačku, Mađarsku, Austriju, Rumunjsku, Bugarsku, Dansku, Norvešku, Nizozemsku, Belgiju, Luxemburg, Francusku, Hrvatsku…..

Da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi!