Iskrice iz povijesti pomorstva na Sv. Martinu

Učenici 2.N preg grobom admirala Straulina Učenice i učenici 2.N razreda su u sklopu projekta “Iskrice iz povijesti pomorstva” povodom Dušnog dana obišli mjesno groblje Svetog Martina.

Bio je to mali sat povijesti u istoimenoj malološinjskoj lučici u kojoj je započela povijest ovog grada kojeg su održali voditelji projekta, prof. Aldina Burić i Vlaho Stražičić.

Na samom početku su učenici obišli grob velikana naše škole, admirala Agostina Straulina gdje su ostavili mali cvjetni spomen i dva lumina: jednog u ime učenika, a drugog u ime nastavnika naše škole. Na ovaj način je obilježen i njegov nedavni rođendan 10. listopada.

"Mumija" iza crkve na groblju Sv. Martin

 

Obilazak je nastavio na području starijeg djela groblja gdje su kapelice – obiteljske grobnice lošinjskih obitelji koje su se istakle u povijesti: Scopinichi, Premude,… Posebno su zanimljivi reljefi – slike članova obitelji.

Iza crkve su učenici vidjeli stare kipove svetaca koji su na povišenom djelu groblja iza crkve. Radi svoje grube izrade mještani su ih nekada zvali “mumije” i djeca su ih se bojala tako da se taj dio nije rado obilazio…

Sljedeća etapa je bila kraj grobnice Vittorija Craglietta,  maestra koji je napisao lošinjsku himnu “Sempre piena de sol, de splendori” (Uvijek puna sunca i sjaja) koja se i danas svira na našim svečanostima.

Na grobu Ambroza Haračića

 

 

Nedaleko je i mjesto gdje se odmara naš profesor Ambroz Haračić po kojemu danas škola nosi ime, a nedaleko njega je grupa obišla i centralni križ.

Učenici su odali počast i našem poginulom branitelju iz Domovinskog rata, Mladenu Bujačiću te lošinjskom slikaru jedrenjaka Ivanu – Giannettu Stuparichu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Prije odlaska smo još obišli i grobnicu obitelji Marca U. Martinolicha, najpoznatijeg lošinjskog brodograditelja koju krasi brončani spomenik iz tršćanske umjetničke radionice.

Na ovaj način obišli smo neke od sjajnijih iskrica povijesti lošinjskog pomorstva: od školstva, preko brodogradnje do plovidbe morima svijeta.

Neka je svima njima laka lošinjska zemlja – počivali u miru!