Stručni izlet u Zadar

    Njih dvanaest, poput Dvanaest veličanstvenih, vratilo se u ponedjeljak, 16.09.2013.,  trajektom u Mali Lošinj sa stručnog izleta u Zadar. Sigurno su prije polaska na put  vjerovali da se radi samo o zabavnom izletu, a sad kad su se vratili kućama s „punim vrećama“ znanja, vjerujem da vjeruju, kao što ja vjerujem, da je ovaj način učenja iznimno koristan. Sve o čemu uče u školskim klupama, mogli su vidjeti i doživjeti u živo. Naravno,ne baš sve, ali veliki dio..

       Kako smo lani bili lijepo ugošćeni u Boutique Hostelu Forum u Zadru, i ove godine smo ih kontaktirali i vrlo brzo se dogovorili o smještaju u ovom novom i atraktivnom hostelu u samom centru Zadra, s pogledom na zadarski Forum i Sv. Donat (simbol Zadra). Cijena smještaja je bila povoljna ( noćenje+doručak=130,00 kn), a domaćini iznimno susretljivi i gostoljubivi.

      Trebalo je vidjeti izraze oduševljenja na licima učenika kad su se smjestili usvoje hostelske sobe J. Neki su komentirali da se osjećaju kao da su u inozemstvu! Pa ipak smo mi u EU, he.

         Naše putovanje započelo je u subotu, 14.09.2013. kad se družina od dvanaest učenika, u pratnji dviju profesorica, Elene Busanić-Sušić i Sunčane Dundov, ukrcala na katamaran koji nas je dovezao u Zadar s malim zakašnjenjem, oko 12.45. Odmah smo pohitali sa svojim torbama u hostel, smjestili se i nakon kratke pauze krenuli u razgledavanje. U planu je bilo posjetiti Muzej antičkog stakla, ali kako su ga isti učenici imali prilike posjetiti u prvom razredu, pod vodstvom profesorice Sunčane Dundov, odlučili smo umjesto istog,ubaciti u program neke druge znamenitosti.

         Tako je naš obilazak započeo s romaničkom crkvom Sv. Krševana, potom smo obišli predromaničku crkvu Sv.Petra i Andrije, nakon koje smo zavirili  u zadarski kafić Lovre u čijoj se unutrašnjosti krije još jedna predromanička crkva – Sv. Lovre.

Na izlazu iz crkvice-kafića, dočekala nas je kiša pa smo malo zarotirali plan te se nakon ‘prisilne’ pauze  uputili na ručak u pizzeriju Canzona. Ručak je prošao u ugodnom druženju i zbližavanju s učenicima. Nakon izlaska iz pizzerije, na sveopće zadovoljstvo svih nas, zasjalo je sunce pa smo mogli nesmetano nastaviti s posjetom preostalim znamenitostima.

     Krenuli smo u susret crkvi Sv.Dominika, antičkoj Koloni, Trgu pet bunara, Perivoju kraljice Jelene koji je svojom ljepotom oduševio učenike, a s kojeg je pucao pogled na renesansna Gradska vrata. Stigli smo do crkvice zvane Stomorica u čijoj se blizini nalazi gelatterija Eva s prirodnim sladoledom u čijim smo okusima zasluženo uživali.

     Iza nas je već odrađeni veliki dio posla pa smo svi krenuli na zasluženu pauzu nakon koje nas je čekao obilazak Arheološkog muzeja u kojem smo imali zakazano vodstvo u 18.30 gdje nas je dočekala vodička Duška i provela kroz Prapovijesnu i Starohrvatsku zbirku muzeja. Na žalost, Antička zbirka, koja je na drugom katu, još nije do kraja postavljena pa je nismo mogli posjetiti.

      Odradili smo radni dio dana pa je svatko u svom aranžmanu otišao nešto prezalogajiti. U dogovoru s učenicima dobili su slobodno vrijeme za izlazak i svi zajedno su se vratili u točno dogovoreno vrijeme, na sveopću radost profesorica.

     U nedjelju 15.09. 2013, nakon finog hostelskog doručka, obilazak smo započeli posjetom katedrali Sv. Stošije u kojoj je upravo kad smo je planirali posjetiti, započela jutarnja misa u 9h. Detaljno smo je analizirali izvana te se uputili u franjevački samostan Sv. Frane gdje smo nakon crkve posjetili i samostanski klaustar iz kojeg se pružao pogled u sakristiju u kojoj je potpisan Zadarski mir 1358. Tako smo se našli na mjestu važnog događaja koji se zbio u našoj prošlosti. Napustili smo samostan i vratili se obići katedralu iznutra.

      Nakon pauze, za vrijeme koje su neki otišli na misu, susreli smo se ispred SICU u benediktinskom samostanu Sv. Marije gdje nas po dogovoru u 11:00 dočekala sestra Cecilija koja nas je sve skupa oduševila svojom blagošću, smirenošću i nenametljivošću te nas provela kroz donji kat izložbe u kojoj su izložene ikone i relikvije koje pripadaju razdoblju  predromanike, romanike, gotike i renesanse.

     Uživali smo u izložbi, ali i u lijepim i iskrenim željama, kao i u pohvalama sestre Cecilije kojima je hvalila pristojnost i zainteresiranost naših učenika. A nama profesoricama naraslo je srce od radosti i ponosa. I ovaj trenutak je bio još jedno nadahnuće i poticaj da treba nastaviti s radom na terenu i kroz ovaj vid izleta oplemenjivati učenike i nadograđivati njihovo znanje.

       Na drugom katu Stalne izložbe crkvene umjetnosti, dočekala nas je sestra Adalberta koja nas je provela kroz barokni dio izložbe te smo se s njom pomolili upravo u trenutku kad je sa zvonika katedrale zvonilo podne. Otkrila nam je da je na današnji dan, 15. 09.2013., prije 57 godina , kao 19-godišnjakinja došla u samostan i nikad ga nije napustila.

       Uslijedila je pauza za ručak, nakon koje smo nastavili razgledavanje. Čekao nas je antički forum na koji je pucao pogled s našeg hostela, a nakon njega i posjet simbolu Zadra, Sv. Donatu koji je također vidljiv iz hostela.

      Vidno umorni, učenici su dobili još jednu, ali ovaj put dužu, pauzu. Ona je bila rezervirana za shopping u trgovačkom centru Super Nova do koje su učenici došli taksijem s vrlo povoljnom cijenom (60 kn za svih dvanaest učenika; kombi+osobno auto). Savjet je bio da u ovoj pauzi kupe i hranu potrebnu za sutrašnje sedmosatno putovanje trajektom do Malog Lošinja.

       Kad je zašlo sunce, oko 21h opet smo se okupili i zajednički uputili prema Pozdravu Suncu u čijim smo bojama uživali uz zvuke Morskih orgulja koje su smještene u neposrednoj blizini. To su bili zabavni i opuštajući trenuci nakon cjelodnevnog radnog  programa.

         Još malo zabave, pakiranje i noćenje. Sutra nas čeka dug povratak na Lošinj.

       Ponedjeljak, 16.09.2013., ranije ustajanje, raniji doručak, odlazak iz hostela te odlazak taxijem (najpovoljnija solucija) do luke Gaženica, izvan Zadra te ukrcaj na trajekt Bartol Kašić koji je krenuo za Mali Lošinj u 9:00.Čekala nas je sedmosatna plovidba pa smo isplanirali  putovanje te ga učinili zabavnim i poučnim. Do 11h bilo je slobodno vrijeme koje su učenici iskoristili za druženje, kartanje…, a iz našeg dijela broda dopirao je smijeh i glazba. U 11.15 dogovorili smo pismenu provjeru znanja koja je poslužila kao pokazatelj stečenog znanja na terenu.

         Nakon toga, uslijedile su radionice. Učenici su bili podijeljeni u četiri grupe po tri učenika, a svakoj grupi je podijeljen materijal koji je sadržavao slike i natpise s imenima znamenitosti i novo naučenim pojmovima. Trebalo ih je međusobno povezati, spojiti i zalijepiti. U pauzi koja je uslijedila, profesorice su ispravile testove.

      Ne skrivam oduševljenje, jer su pale i dvije petice, nekoliko četvorki…. To je bio pokazatelj uspješnog rada na terenu. Kako bi se gradivo još bolje utvrdilo, kroz pitanja iz ispita i radionice, ponovili smo cijelo gradivo u kojem nas je oduševljeno pratio dio putnika koji su se našli u našem dijelu broda. Jedna gospođa poklonila nam je kemijsku svoje firme (UNHCR) uz riječi da smo joj jako simpatični,a i sama je sudjelovala u ponavljanju gradiva.

       Eto, tako su korist od ovog izleta imali i putnici, a ne samo učenici.

Ovakvi rezultati potvrđuju svrhu stručnih izleta.

Pogled na hostel

Pozdrav suncu

Još jedan pozdrav suncu

U hostelu

U Sv. Donatu

Zajedno u Sv. Donatu

Radionica na povratku