Našim dragim maturantima

Danas završavate svoje srednjoškolsko obrazovanje. Vaša posljednja godina obilježena je okolnostima koje su nas sve zatekle i primorale da im se prilagođavamo, učimo novim vještinama, prihvaćamo drugačiji način učenja i podučavanja. Svi smo zbog toga sintagmu „Škola za život“ uistinu morali primjeniti u novim okolnostima. Kako je matura ispit zrelosti, vjerujem da vas je i ova situacija učinila zrelijima, odgovornijima, samostalnijima. Naši učenici pokazali su svoju kreativnost i u ovim okolnostima, izrađivali su brošure koje su odisale zrelošću i domišljatošću. Vjerujem da ste iz njih iščitali korisne savjete. Znam da vam je nedostajala ona „razredna atmosfera“, veliki odmori, marende, druženja… Nedostajali ste i vi nama.

Nitko od nas nije mogao znati da će 13. ožujka 2020. biti dan nakon kojeg se neće više nastava odvijati u školskim učionicama, nego će biti preseljena u virtualne učionice. Znamo da do povrataka u školu nije moglo doći zbog pandemije izazvane koronavirusom. Uz ovako organiziranu nastavu odradili ste i sve nadoknade koje su bile planirane za drugo polugodište zbog štrajka u prvom polugodištu.

Tijekom gotovo 4500 sati redovne nastave u četverogodišnjoj školi, odnosno oko 3600 sati u trogodišnjoj , pružili smo vam, i trudili se dati što bolje obrazovanje. Tijekom prvog polugodišta, a jednim dijelom u drugom, realizirane su aktivnosti Školskog kurikuluma, posjetili ste Hrvatski sabor, otišli na Smotru fakulteta, pomorci odradili plovidbu na Kraljici mora, ugostitelji sudjelovali na nekoliko kuharskih radionica, bili ste aktivni na Školskim kvizovima, obilježili Dan kruha, Dan kravate, Dan jabuke ili Dan ružičastih majica, rado se odazvali humanitarnom i volonterskom radu, sudjelovali u akcijama Crvenog križa u dobrovoljnom darivanju krvi, svemu što obogaćuje znanje i plemenitost. Žao mi je što su prekinuta natjecanja koja se nisu mogla organizirati u planiranom vremenu. Nekoliko vas bilo je uspješno na županijskim natjecanjima, a neki od vas predloženi za državnu razinu natjecanja. Znam da ste u sva ova postignuća zajedno s vašim mentorima uložili puno htijenja i truda, žao mi je što niste mogli nastaviti sudjelovati na višim razinama natjecanja. Maturalna večer i sva ona uzbuđenja vezana za nju, nažalost nije mogla biti održana. Možda ćete zato posebno pamtiti svoje maturalno putovanje u Dalmaciju, Budvu, Kotor, Mostar…

U ovoj generaciji, zanimanje pomorski nautičar završava – 6 učenika, tehničar za brodostrojarstvo – 7 učenika, hotelijersko turistički tehničar – 16 učenika, za zanimanje kuhar – 5 učenika, prodavač – 4 učenika, konobar – 2 učenika, te 33 gimnazijalaca.

Ali tu ne prestaje učenje. Učenje je kao veslanje uzvodno. Kad prestaneš veslati, odnese te natrag.

Sad vas čeka polaganje ispita državne mature i obrana završnog rada. Polaganje ispita državne mature počinju 8. lipnja, a obrane završnog rada od 24. lipnja 2020.

I dalje moramo slušati pouzdane preporuke, upute i savjete epidemiologa o čuvanju zdravlja.

Dragi maturanti, želim vam uspješno završenu srednju školu, puno uspjeha u daljnjem školovanju i odabiru svog životnog poziva. Hvala vašim profesoricama i profesorima, posebno hvala i vašim razrednicima na uloženom trudu i pomoći u ovoj novonastaloj situaciji. Veliko hvala vašim roditeljima na suradnji, razumijevanju i strpljivosti.

Ravnateljica, Jelena Bralić, prof.