Nemirno more mirno plovi dalje

 

Nakon što je 8. srpnja knjiga Nemirno more našega umirovljenog lučkog kapetana Zorana Tomića doživjela svoje drugo porinuće, ponovno smo se sastali s autorom kako bismo saznali napreduje li plovidba toga hvale vrijednog djela; je li more „zbonacalo“ ili nevera i dalje ne stišava.

 

Podsjetimo se, na samom početku, promocije knjige, zapisa nastalih prema istinitim događajima, kada se u holu Srednje škole Ambroza Haračića okupio veliki broj prijatelja kap. Tomića, njegovih sugrađana, štovatelja mora i našega arhipelaga. Bilo je to drugo predstavljanje knjige za redom, nakon onoga u Rijeci, u prepunom salonu legendarne lošinjske Marine.

 

Promociju u Srednjoj školi Ambroza Haračića, uz autora, upriličili su domaćini i pokrovitelji: dipl. ing. pomorskog prometa g. Boris Rukonić, predsjednik Udruge pomoraca Mali Lošinj i međunarodni inspektor sigurnosti plovidbe te prof. Jelena Bralić, ravnateljica Srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj. O knjizi su govorili i  njezina urednica, dipl. ing. Aldina Burić, nastavnica u Srednjoj školi Ambroza Haračića Mali Lošinj, kap. Marko Satalić, kapetan lučke ispostave Mali Lošinj. i dr. Julijano Sokolić, pisac i publicist u mirovini.

Promociju knjige vodio je Branko Domac, a odabrane tekstove pročitao je član amaterskog Kazališta JAK, g. Boris Šegota. Trenutke predaha ispunila je nadahnuta pjesma Ane Stopar, učenice 3. razreda opće gimnazije, koja je oduševljenoj publici vrlo dirljivo interpretirala Gibonnijevu Udicu i More snova Tedija Spalata.

Nakon pozdrava pokrovitelja – ravnateljice Jelene Bralić i kap. Borisa Rukonića, nazočne je pozdravila urednica koja je kratko istaknula kako su priče iz knjige opisi stvarnih događaja kojima je svjedočio autor ili njegovi suradnici. One nas obogaćuju i čuvaju, poučavajući što sve môre mȍre i zna. Urednica je, potom, pročitala tekst gospodina Stanka Škrpca, novinara u mirovini, publicista, dugogodišnjeg direktora i glavnog urednika Novog lista koji već duže vrijeme s autorom njeguje ideju o tiskanju monografije o tragediji kod Trstenika.

Dr. Julijano Sokolić uz svoj osvrt o knjizi, predstavio je i životni put  kapetana Tomića. Vrlo zanimljivo i   dirljivo pismo kapetana Maria Babića, pročitao je kap. Boris Rukonić.

Na kraju promocije publici se obratio i sam autor, kap. Zoran Tomić, koji je sve prisutne pozvao na druženje i na…. kupovanje knjige!

 

Nakon gotovo tri mjeseca susreli smo ponovno kap. Tomića te je na upit kako je publika do sada prihvatila njegovu knjigu te koji su mu planovi za budućnost, odgovorio na svoj osebujan način:

Nemirno more plovi veoma mirno i taman je malo bavižele koliko je potrebno!“

Do današnjeg dana prodano je, ali i raspodijeljeno mnogo primjeraka pa je kap. Tomić iskoristio priliku da opet zahvali sponzorima koji su mu pomogli sufinancirati ovo izdanje. Kritike su vrlo dobre, a bilo je i mnogih konstruktivnih prijedloga i ponešto ispravaka koji su kap. Tomiću uvijek dobrodošli.

 

Nemirnom moru želimo još puno prevaljenih milja što mirnijim morem te se, usput, preporučamo za novo pokroviteljstvo i novu suradnju u nekoj novoj prigodi.

 

Tekst pripremile A. Burić i S. Maljić, fotografije B.Purić