Maturalno putovanje

Naši su maturanti  za svoje maturalno putovanje ove godine odabrali Dalmaciju i Budvu. U nedjelju 25. kolovoza u ranim jutarnjim satima krenuli smo iz Lošinja, a malo kasnije pridružili su nam se i creski maturanti. Za skupinu od 53 maturanta zadužene su bile profesorice Hajdi Stepančić i Rozana Perović te profesori Velimir Blažević i Vlaho Stražičić. U Cresu nam je sretan put poželjela naša ravnateljica, prof. Jelena Bralić.                                                                                                                                              

Naše prvo odredište bio je Zadar, grad bogate kulturno-povijesne baštine koji nas je i ovaj but očarao. Posebno nas se dojmio jedinstveni Muzej antičkog stakla, a da je crkva sv. Donata iznimno akustična uvjerio nas je naš maturant Paolo Kaštelan svojom nezaboravnom izvedbom Cesarice.

Sljedeći grad koji smo posjetili i obnovili svoje znanje iz povijesti i likovne umjetnosti bio je Šibenik, grad Petra Krešimira IV. U Šibeniku smo i noćili pa ćemo ovaj grad svakako pamtiti i po prvom večernjem izlasku i zabavi.

Nakon doručka krenuli smo prema Trogiru gdje smo imali prilike razgledati  povijesnu jezgru s  brojnim građevinama  iz romaničkog, gotičkog, renesansnog i baroknog razdoblja. Da nam se i Trogir trajno ureže u sjećanje, pobrinuo se i ovaj put Paolo. U Gradskoj loži  zapjevao je Mirno spavaj, ružo moja uz pratnju lokalne klape Tragos. Bio je to prekrasan i dirljiv trenutak.

Slijedio je razgled Splita gdje smo se najviše zadržali u Dioklecijanovoj palači koja u sebi skriva stoljetne priče o bogatoj povijesti grada. Umorni, ali prepuni dojmova stigli smo u Makarsku. Smjestili smo se u prekrasnom hotelu i nakon večere uživali u izlasku i druženju.

Sljedećeg jutra krenuli smo prema Trstenom gdje smo posjetili najstariji spomenik vrtne arhitekture i najstariji  arboretum na svijetu. U popodnevnim satima stigli smo u Dubrovnik gdje smo se u nekoliko sati uvjerili u ljepotu i posebnost ovog grada. Za kraj su nas čekale gradske zidine i, iako se mnogima činilo da zbog umora i vrućine neće izdržati, zajedno smo krenuli i u ovu avanturu. Popeli smo se i na Minčetu s koje smo se divili ljepoti grada i okolice.

Nakon Dubrovnika krenuli smo prema svom konačnom odredištu i u Budvu stigli u kasnim večernjim satima. Iako je za nama bio izuzetno naporan dan, većina je imala snage za večernji izlazak. I sljedećeg jutra čekao nas je dan prepun sadržaja. Iz Perasta, srca Boke kotorske, brodicom smo krenuli na izlet i posjetili  Gospu od Škrpjela, otočić koji su preko 250 godina gradili kotorski mornari polažući kamen po kamen kako bi zahvalili Gospi za čudo ozdravljenja. Sa zanimanjem smo razgledali  crkvu u kojoj se čuvaju zavjetni darovi mnogih pomoraca. Potom smo posjetili Kotor, mali Dubrovnik, i nakon ručka se vratili u hotel. Neki su se odlučili odmoriti, a većina je otišla na plažu. Stigao je i posljednji dan našeg boravka u Budvi. Ujutro smo razgledali staru gradsku jezgru, kupili suvenire i uživali u šetnji starim kamenim uličicama. Popodne je uslijedila dugo očekivana zabava u Aquaparku. Maturanti su uživali u raznovrsnim adrenalinskim atrakcijama, ali i pokazali  svoje zavidno pjevačko i plesačko umijeće u bazenu uz Koktel bar.

U petak ujutro trebalo je spakirati svoje stvari i krenuti prema Mostaru. Put je bio dug pa smo s nestrpljenjem čekali najavljene ćevape za ručak. I Mostar nas je zadivio svojim ljepotama i posebnom atmosferom, a  imali smo priliku vidjeti i skok mostarskog skakača sa Starog mosta i zabilježiti ga svojim kamerama.

Uslijedila je noćna vožnja do naših otoka. Vratili smo se kućama obogaćeni prekrasnim i vrijednim uspomenama. Naše je putovanje imalo izuzetno sadržajan program i sretni smo što smo sve uspjeli ostvariti, a ujedno provesti lijepe i nezaboravne trenutke u druženju i zabavi.